QUI ÉS EL BERNAT?
Autor: Adriana Escudero i Isabel Pujadas
L'INSECTE
Els adults són de color marró i fan 2cm de llarg aproximadament. Es diferencien d’altres bernats autòctons per tenir dues bandes blanques a les antenes (a), tenir el cap rectangular (b) i els angles exteriors del pronot arrodonits (c). A més, tenen unes puntuacions marcades en el pronot i unes taques blanques característiques a l’escudet (d). A la part membranosa dels hemièlitres les venes son fosques (e).
Autor: Adriana Escudero
Totes aquestes característiques son observables en la part dorsal del cos. Però, si s’observa l’insecte per la part ventral, es veu clarament que no tenen cap espina en la zona central del cos (f), mentre que les espècies autòctones que se li semblen tenen una espina conspícua.

CICLE DE VIDA
El seu cicle de vida és anual i es desenvolupa en dues fases. En la fase de primavera i estiu s’alimenta i es reprodueix a les plantes, i en la fase de tardor-hivern és quan hiverna. Aquesta fase la poden passar en diversos llocs, la majoria relacionats amb la activitat humana.
Autor: Chloè Leclerc
- Si la fase de primavera-estiu la van passar alimentant-se i reproduint-se en plantes ornamentals de l’ambient urbà, el més probable és que hiverni a dins de les cases, als edificis i als magatzems que estan propers a les plantes on van néixer. Aquesta característica pot produir moltes molèsties a la ciutadania perquè poden trobar-se per fora i per dintre de les cases agrupats en un bon nombre d’individus.
- Si el seu desenvolupament durant la primavera i l’estiu es va fer en conreus, la fase de l’hivernació la poden passar en magatzems de maquinària, casetes de rec o en la pròpia casa del pagès. En el cas dels magatzems els agrada amagar-se darrere de caixes de cartró i sota sacs de roba que serveixen per guardar material.

Nimfa. Autor: Judy Gallagher (CC)
ON S'AMAGA?
S’amaga a dins de les cases en amagatalls com els armaris de roba (a la foto es veuen exemplars immadurs en un jersei), als armaris d’estris de cuina, altres estris i eines. Dintre de sofàs, cadires i fins i tot dins dels coixins. També es poden trobar en els marcs de finestres i portes. En els magatzems els agrada amagar-se darrere caixes de cartró i a sota de sacs de roba. També se n’ha trobat a les bigues del sostre i entre llibres o carpetes.

En ambients agrícoles també se’ls pot trobar en els magatzems, darrere caixes de cartró o sota sacs de roba a l’igual que en l’ambient urbà. Però l’ambient agrícola també pot presentar piles de fusta i palès que poden servir-li de refugi durant l’hivern. Se’ls ha observat entre els plecs de les xarxes que protegeixen els conreus i sota els caputxons que protegeixen els pals de les estructures que suporten les xarxes.

PROBLEMA: ÉS UNA PLAGA
No fa mal a les persones perquè no pica ni mossega, però quan entra a les llars fa molta nosa i de vegades s’agrupen entre ells i desprenen una olor forta i desagradable.
El problema d’aquesta plaga és que ataquen les plantes on viu i provoquen deformacions en fruita i hortalisses, cosa que fa que no es puguin comercialitzar. Això ha provocat moltes pèrdues econòmiques en els cultius. En alguns països europeus ja ha causat pèrdues milionàries en conreus de fruiters, hortícoles i cultius extensius.
Autor: Adriana Escudero
